Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Οι "παγίδες" που κρύβουν Διαδίκτυο και κινητά για την υγεία σας!

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην τεχνολογία και την ανεξέλεγκτη πηγή "πληροφόρησης" στο διαδίκτυο για να ενημερωθούν για θέματα υγείας και να κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών για να την παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο.


Ένα παράδειγμα που κερδίζει διαρκώς έδαφος ως εφαρμογή σε "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα είναι εκείνη που παρακολουθεί την πίεση στο αίμα σας και ειδοποιεί άμεσα τον γιατρό σας αν καταγράψει υπέρταση στον οργανισμό σας. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα βίντεο στο youtube, τα οποία προτείνουν "λύσεις" για την υπέρταση και παρέχουν διάφορες πληροφορίες επάνω στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο θέμα υγείας.

Σύμφωνα με την Cambridge Health Alliance της Μασαχουσέτηςσε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο των βίντεο στο youtube, τα οποία αφορούν την υπέρταση, περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες για την πάθηση αυτή. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα βίντεο που παραπληροφορούν τον χρήστη είναι πολύ πιο δημοφιλή από εκείνα που προέρχονται από έμπιστες ιατρικές πηγές, όπως την Αμερικανική Ένωση Υπέρτασης.

Συχνά, αυτά τα βίντεο, τα οποία παραπληροφορούν τον κόσμο, επικεντρώνονται σε συμπληρώματα ή άλλες θεραπείες που δεν είναι αποδεδειγμένα πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση, όπως η L-αργινίνη, το σκόρδο και τα συμπληρώματα με συνένζυμο Q10.

Σε δεύτερη έρευνα, σχετικά με δύο συσκευές που συνδέονται με το "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα (smartphones) και παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πίεση στο αίμα του χρήστη συγκεκριμένων εφαρμογών στο κινητό, διαπιστώθηκε ότι οι μετρήσεις που καταγράφουν είναι κατά κόρον λανθασμένες. Σε πλήθος 112 μετρήσεων, διαπιστώθηκε ότι η μία εφαρμογή έδινε αποτελέσματα κατά 3 έως 5 μονάδες υψηλότερα από εκείνα που μετρούσαν επί τόπου οι γιατροί με τα πρέποντα μηχανήματα, και η άλλη έδινε αποτελέσματα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από τις σωστές μετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου